R22 | Miliuevriendelijke koeloplossing
vrijdag 6 september 2013

Ombouw of vernieuwing van uw R22 koelinstallatie

Vanaf 2015 wordt elke toepassing van CFK’s verboden. De nieuwe regelgeving treft vooral bedrijven die veel met CFK’s werken in proceskoeling en industriële koelinstallaties. Zij zullen het koudemiddel uit hun processen moeten verwijderen en dienen te vervangen.

Energieverbruik bij toepassing van natuurlijke koudemiddelen
Afhankelijk van de toepassing, kunnen koelinstallaties op basis van CO2 en/of ammoniak 10 tot 25 procent energie-efficiënter zijn dan de vervangende systemen op basis van HFK's. Omdat het echter veelal om vernieuwing gaat kunnen NH3/CO2- koelsystemen ook moderner en energie-efficiënter zijn dan de oude R22-systemen. Dit energiekostenvoordeel compenseert de hogere investeringskosten ten opzichte van ombouw naar HFK.

Sinds 2002 heeft Aggreko, na een technische en financiële analyse, besloten om te investeren in nieuwe, milieuvriendelijke chillers. Alle chillers werden vervangen en sindsdien gebruiken wij R407c of R404a in onze chillers. Wereldwijd ongeveer 850 chillers, samen goed voor 280MW aan koelcapaciteit.

Draaien op dezelfde condities
Een soepele overgang is erg belangrijk om downtime te minimaliseren. “De volledige verwijdering van CFK’s wordt op een operationele plant  zorgvuldig georganiseerd. Wat heeft u precies nodig om zonder vertraging, operationeel te blijven, tijdens het afwikkelen van het verwijderingsprogramma? Welke processen hebben een back-up voorziening nodig of juist extra koelcapaciteit? Bij sommige klanten hebben we gemerkt dat er gas ontsnapt, door het verschil in molecuulgrootte van de verschillende koudemiddelen. In zulke gevallen kan een stand-by chiller ervoor zorgen dat je bedrijfsprocessen geen vertraging oplopen. Bij andere klanten was er aanvullende koelcapaciteit nodig bij het wisselen van de koudemiddelen, om het prestatieverlies te compenseren. "Huren kan de ideale oplossing zijn, als je op dezelfde condities wilt blijven draaien.”

Voeding op de juiste plek
Een tijdelijke koelunit plaatsen is niet even een blauwe doos neerzetten. Op de plant moet men zo min mogelijk hinder ondervinden van de werkzaamheden. De positie van de hydraulische aansluitingen en de stroombron zijn belangrijk. Als je die vlakbij hebt, ben je vrij in het bepalen van de positie van de chiller en kun je het beste uit een systeem halen. Aggreko heeft veel ervaring in het opstellen van dergelijke systemen. Je kunt soms heel creatief gebruik maken van de locatie om de beste configuratie te verkrijgen. We bouwen onze apparatuur zelf en denken mee in goede oplossingen voor zaken als energieverbruik, gewenste capaciteit, geluidsniveau, veiligheid en beschikbare ruimte op locatie. Ook de nieuwe regelgeving voor CFK’s hebben we aangegrepen om onze klanten te laten zien dat hun eigen installaties kunnen worden onderhouden, aangepast, of een upgrade krijgen, zonder dat dit een effect hoeft te hebben op de dagelijkse bedrijfsvoering.”

R22 | Koeling | Koelvloeistof

Voor meer informatie, of het opvragen van een vrijblijvende offerte, klik dan snel verder:

Gerelateerde pagina’s